top of page

Fysiotherapie behandelingen

Dry needling

Dry needling is een behandelmethode die is overgekomen uit Canada en al jaren wordt toegepast binnen de reguliere fysiotherapie.  Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen.  Dry needling wordt toegepast met een 'droge'(dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

De spier wordt met een naald kortdurend geprikkeld en werkt op specifieke punten in de spieren, zogenaamde 'triggerpoints'.  Een triggerpoint is een "knoop" in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn in het omliggende gebied of op verdere afstand veroorzaakt.
Deze plaatsen kunnen de hoofdoorzaak zijn van uw klachten.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

 • pijn / stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders 'op afstand'

 • bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten

 • verminderde kracht in de betrokken spier(en)

 • pijnontwijkend gedrag; je gaat 'anders' bewegen

 • tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid

 

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

 • acuut moment: bv door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel

 • chronisch: bv door een langdurig verkeerde houding en/of RSI/KANS

 • langdurige afwezigheid van beweging, bv bij gips, brace of een sling

 • 'slappe' ligamenten in bv enkels en/of knieën

 • psychologische factoren, zoals stress en depressie

 • voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte, bv na een botbreuk of operatie

 • te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak

 

Hoe ziet een behandeling eruit met dry needling?

Door een intake gesprek en gericht onderzoek worden uw klachten geanalyseerd. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken en wordt naar die bewuste triggerpoints gezocht. Precies die plaatsen worden behandeld om de spieren te ontspannen. De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints.

Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten worden vaak meerdere spieren behandelt.

Het inbrengen van het naaldje voelt u nauwelijks. Als het juiste triggerpoint wordt aangeprikt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort kramp gevoel, waarna de spier zich meestal direct ontspant en u gemakkelijker kunt bewegen.

Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van korte duur. U krijgt gerichte adviezen en oefeningen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden en indien nodig wordt een vervolgafspraak gemaakt.
 

Kosten van dry needling
Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen de kosten voor dry needling hieronder.

 

Opleiding
Guido Palm is opgeleid en gecertificeerd via Dryneedling.nl in Domburg en voldoet aan alle eisen om dry needling veilig en kundig toe te passen.

Opleiding is gevolgd voor alle drie meerdaagse cursussen voor de behandeling van de spieren van arm en been, spieren rond de wervelkolom en voor klachten in verband met hoofdpijn en/of kaakproblematiek.

Regelmatig wordt nascholing gedaan en zijn er terugkomdagen.

Fotolia_109123731_XS.jpg
bottom of page